Durfkapitaal: je geld in de waagschaal

Heb je, als natuurlijk persoon of als rechtspersoon, geld nodig, dan is één van de opties uiteraard om geld te lenen van vrienden, familie of bekenden. Hier moeten zij uiteraard wel aan kunnen en willen meewerken. Probeer je op die manier aan geld te komen, dien dan een vriendelijk verzoek in en ga niet over tot onder druk zetten of emotionele chantage (“als je echt om me geeft, dan zou je me uit de brand helpen”). Een lening verkrijgen, zeker op deze manier, is immers een gunst, en geen recht. Zeker wanneer je weet dat de geldschieter op deze manier een risico neemt.

De FFF-lening

Wanneer vrienden, familie of zelfs vage kennissen je geld lenen, is dit een vorm van durfkapitaal. De term ‘durfkapitaal’ veronderstelt dat er lef en moed voor nodig is om op deze manier iemand van geld te voorzien, en geloof ons: dat ís ook zo. In het Engels echter heeft men een heel andere term voor durfkapitaal: FFF, wat staat voor Friends, Family and Fools. Hiermee worden mensen bedoeld die geld uitlenen zonder op de hoogte te zijn van de risico’s, de branche waarin je werkzaam bent, de financiële vooruitzichten en (on)mogelijkheden of de situatie waarin jij en/of je bedrijf verkeert. Zij investeren hun geld puur vanwege hun vertrouwen in, of medelijden met, jou. Dat wil niet zeggen dat deze vorm van geldverstrekking altijd onverstandig is: jij (en met jou vrijwel álle mensen die op deze manier aan geld proberen te komen) bent waarschijnlijk te goeder trouw en zal alles in het werk stellen om de lening terug te betalen. Dit wil echter niet zeggen dat je hierin zal slagen, en op dat moment heb je de poppen aan het dansen.

Durfkapitaal = achtergestelde lening

Tussen durfkapitaal en een achtergestelde lening zit namelijk geen enkel verschil. Dit betekent dat bij een onverhoopt faillissement de investeerder pas als laatste aan de beurt is wanneer het tot een geldverdeling komt. De term ‘fool’ in de Engelse vertaling verwijst dan ook naar de persoon die op dat moment als eerste zijn of haar zuurverdiende geld kwijt is.

Joepie, ik heb iemand gevonden die het risico durft te nemen!

Het feit dat een achtergestelde lening risicovol is, wil niet zeggen dat niemand bereid is een dergelijke lening aan te gaan. Naast alle risico’s, kan het verstrekken van een achtergestelde lening namelijk ook financieel aantrekkelijk zijn. In voordelen voor de verstrekker van een achtergestelde lening lees je hier meer over.