De win-win situatie: een achtergestelde lening bij bedrijfsovername

Een achtergestelde lening wordt lang niet altijd gefinancierd door een welwillende tante Agaath, maar vaak ook door de partij die een bedrijf wil verkopen. Met een achtergestelde lening bij bedrijfsovername ontstaat in het gunstigste geval een win-winsituatie.

Wanneer je je bedrijf wilt verkopen

Je eigen onderneming kan nog zo goed lopen, er kan altijd een moment komen dat je er mee wilt stoppen. Bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat, je gaat emigreren, je gezondheid te wensen overlaat of gewoon, omdat je iets héél anders wilt gaan doen. Op dat moment ga je wellicht op zoek naar een goede overnamekandidaat. Heb je deze eenmaal gevonden, dan wil dat nog niet zeggen dat de overname in kannen en kruiken is: de kandidaat moet ook maar net het geld hebben om de overname te realiseren. En juist dát kan nog eens zorgen voor hobbels op de weg. Want wat als de overnamekandidaat de financiering niet rond krijgt? Kan het hele overnameplan naar de prullenmand, of zijn er ook alternatieven?

Maak je bedrijf van grotere waarde door te investeren in een achtergestelde lening

Banken zijn, zeker in tijden van crisis, niet zo happig op het financieren van een volledige overname. Dit kán je uiteraard oplossen door op zoek te gaan naar een koper die het volledige bedrag handje contantje op tafel legt… maar je kan ook een achtergestelde lening overwegen. Ondanks de risico’s van een achtergestelde lening, is dit wellicht een aantrekkelijke optie. Verlang je namelijk van je overnamekandidaat dat hij of zij zijn of haar volledige vermogen aanspreekt, dan krijg je wellicht niet de prijs die je voor je onderneming in gedachten had. Door de koper een achtergestelde lening aan te bieden, ontvang je meestal meer geld voor je bedrijf.

Zaken om rekening mee te houden

Een achtergestelde lening bij een bedrijfsovername kan dus leiden tot een win-winsituatie voor zowel koper als verkoper: de verkopende partij ontvangt een groter bedrag voor zijn of haar bedrijf, en de koper hoeft minder eigen vermogen te investeren. Natuurlijk heeft deze constructie alleen kans van slagen wanneer je goed informeert met wie je in zee gaat. Wie is de potentiële koper van jouw onderneming? Hoe reëel zijn de ondernemingsplannen en prognoses van deze kandidaat? Heb je vertrouwen in de kandidaat-koper en is hij of zij bereid om inzage te geven in zijn of haar financiële gegevens? Kortom: weet wie je in huis haalt, want bij betalingsproblemen heb je het nakijken!