De Tante Agaath-regeling

Ben je het zat om voor een baas te werken? Kan je je collega’s niet meer luchten of zien? Heb je er genoeg van om elke dag aan te sluiten in de file? Of ben je -al dan niet onverwachts- ontslagen en droom je ervan om voortaan als ZZP-er door het leven te gaan? 

Je moet het maar doen, van een ander z’n poen!

Heb je eenmaal het besluit genomen om voor jezelf te beginnen, dan heb je in de meeste gevallen geld nodig om je ideeën om te zetten in een (hopelijk florerende) onderneming. Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon en ook van bedrijf tot bedrijf. Iemand die als zelfstandig boekhouder of tekstschrijver aan de slag wil, heeft in het begin immers genoeg aan een werkplek, een bureau, een computer met internetaansluiting, en een telefoon. Bij het beginnen van een winkel liggen de zaken al weer anders: je moet minimaal een bedrijfsruimte hebben en een inventaris. Beschik je niet over eigen kapitaal, dan zal je op zoek moeten gaan naar een of meerdere welwillende geldschieters. Een van die manieren is door je familie, vrienden of bekenden te vragen om durfkapitaal. Deze vorm van lenen stond vroeger ook wel bekend als de Tante Agaath-regeling.

Tante Agaath = achtergesteld

In tegenstelling tot wat de naam “Tante Agaath”-lening suggereert, hoeft de geldverstrekkende persoon geen familielid van je te zijn (laat staan dat ze Agaath moet heten!). Je kan dus ook vrienden, je voetbalmaten of zelfs de buren vragen om een investering in jouw bedrijf. Of men daar ook oren naar heeft, valt echter nog maar te bezien: een Tante Agaath-lening is een vorm van een achtergestelde lening, wat betekent dat men bij een faillissement in de regel het nakijken heeft.

Belastingtechnische zaken om rekening mee te houden

Geld uitlenen aan een wannabe-startende ondernemer hoeft uiteraard niet alleen maar kommer en kwel te zijn. Voor de welwillende ‘tante Agaath’ zijn er ook enkele financiële voordelen te vinden, zoals een extra rentevrijstelling en vrijstelling van de rendementsheffing. Van deze voordelen kan echter alleen gebruik worden gemaakt wanneer er aan de fiscale regels omtrent durfkapitaal wordt voldaan. Dit betekent dat het geleende geld tenminste € 2.269,= moet bedragen, het geld moet worden aangewend voor de start van een onderneming, en de berekende rente de wettelijke rente niet te boven gaat. Ook moet het sluiten van de lening contractueel worden vastgelegd, waarna de lening moet worden geregistreerd bij de Belastingdienst.