Achtergestelde leningen en andere investeringen

Wie een bedrijf wil beginnen of overnemen, komt al snel tot de conclusie dat de kosten voor de baten uit gaan. Oftewel; je zal eerst moeten investeren in een onderneming, wil je er uiteindelijk winst uit kunnen halen. Het zoeken naar investeerders kan echter lastiger zijn dan je denkt. Heb je echter iemand gevonden die bereid is je een achtergestelde lening te verstrekken, dan wordt het soms heel wat gemakkelijker om ook op andere manieren een lening te verkrijgen.

Zien lenen doet lenen?

Het verkrijgen van een achtergestelde lening kan gunstig uitpakken wanneer je je ‘tante Agaath‘ eenmaal gevonden hebt. Met een achtergestelde lening op zak kan het immers een stuk gemakkelijker worden om ook op andere manieren geld te vergaren, bijvoorbeeld met een reguliere lening bij de bank of een andere kredietverstrekker. Je zou bijna zeggen: “zien lenen, doet lenen,”, maar is dat wel zo?

Voordelen voor andere kredietverstrekkers

Nee, uiteraard niet. Hoewel een bank of andere kredietinstelling gedreven wordt door mensen, wordt een lening niet gezien als “met de hand over het hart strijken” of “als er één schaap over de dam is, volgen er meer”. Voor de bank of kredietverstrekker is een geldlening niets meer of minder dan een zakelijke transactie, maar bij een achtergestelde lening wel een transactie met een stukje zekerheid. Het geld van de achtergestelde lening wordt immers gebruikt om de onderneming (mede) te financieren, oftewel het bedrag komt ten goede van het bedrijf. De overlevingskansen van het bedrijf worden hiermee significant vergroot. Tegelijkertijd levert het bestaan van de achtergestelde lening weinig risico op voor de bank of de kredietverstrekker, want bij een eventueel faillissement kruipt de bank vóór in de rij van schuldeisers. De bank of kredietverstrekker heeft dus geen enkel nadeel bij het bestaan van een achtergestelde lening, maar plukt er wel de vruchten van in de vorm van een grotere levensvatbaarheid van het bedrijf. Ook laat de verstrekker van de achtergestelde lening zien dat het hem of haar menens is: hij of zij heeft genoeg vertrouwen in het bedrijf om zijn of haar vermogen in de waagschaal te stellen. Zeker bij een bedrijfsovername biedt het bestaan van een achtergestelde lening de potentiële koper vaak mogelijkheden die hij of zij anders niet gehad zou hebben. Mede om deze reden, verstrekken moederbedrijven vaak achtergestelde leningen aan een dochteronderneming.